www.kukowka.pl

sobota, 21 marca 2020

Warsztaty Serowarskie w Szkole

Tym razem Góra musiała przyjść do Mahometa a więc Kukówka pojechała do Gdańska.
Warsztaty serowarskie podczas których uczioniowie mogli dowiedzieć się między innymi "skąd się biorą dziury w serze"? Dlaczego mimo nietolerancji laktozy można jeść ser? Co to są enzymy i jaka pełnią rolę z naszym organizmie i serowarstwie? Co ma wspólnego ser z antybiotykamami i czy wszystkie bakterie są złe?

Muszę przyznać, że młodzież z 6 klasy szkoły podstawowej nr 39 w Gdańsku mile zaskoczyła mnie swoim zaangażowaniem, bystrością umysłu oraz odwagą. Tak tak, odwagą, bo nie wielu dziś ma odwagę spróbować mleka prosto od krowy.

Okazało się, że smakowało, nie jestem zdziwiona, ponieważ smak ma pełny, łąkowy i śmietankowy. Choć często słyszymy, że ma zapach "krowiego ogona" nie zniechęcajmy się, opinia ta wynika z tego, że niektóre gospodarstwa nie zachowują higieny a co gorsza przechowują otwarte mleko w oborze. Mleko, jest wspaniałym produktem, które ma zdolności absorbowania zapachów, jeśli więc w lodówce czasdem pojawia się nieprzyjemny zapach wystarczy wstawić tam miseczkę ze świeżym mlekiem a zrobi za nas całą robotę.

Jeśli więc nie próbowałeś wspaniałęgo świeżego mleka o zapachu łąki i siana, zaproś nas do swojej szkoły, domu lub odwiedź nas w Kukówce.

Dziękuję za zaproszenie i spotkanie, również Pani Ewie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz