28 maja 2011 roku, w gospodarstwie agroturystycznym Pażęce k/ Stężycy, odbedą się pierwsze dwudniowe warsztaty kulinarne na Kaszubach.
Tematem tegorocznych warsztatów będzie serowarstwo a uczestnicy zdobędą praktyczne umiejętności przygotowania 3 różnych gatunków sera: gouda, ricotta i handkasse.
Degustację i prelekcję poprowadzi Eugeniusz Miętkiewicz, doświadczony kucharz oraz niezrównany smakosz, twórca pojęcia sery zagrodowe, dziennikarz kulinarny.
Każdy z dwunastu uczestnik będzie miał własne stanowisko i samodzielnie wykona każdy ser, który oczywiście zabierze ze sobą. To jedyne takie warsztaty w Polsce, które nie mają charakteru pokazu a całkowicie praktyczny.
Gospodarstwo w którym odbędą się warsztaty położone jest na malowniczej polanie, otoczonej lasem. Za domem stoi stu letni piec chlebowy w którym nadal wypieka się chleba na zakwasie.
Pierwszego dnia wieczorem, uczestnicy wspólnie przygotują kolację z produktów regionalnych i ekologicznych.
Na początek przewidziana jest degustacja serów.
Jako główne danie zaplanowana została pieczona i grilowana baranina z czosnkiem, która jest wpisana do regionalnych potraw Kaszub.
Na zakończenie , uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiay zawierające przepisy.
Nocleg jest możliwy na miejscu, we własnym zakresie, dla uczestników w cenie 30zł od osoby. Wyżywienie także u gospodarzy. Przyrządzane jednynie z regionalnych produktów.
Koszt pierwszych warsztatów jest promocyjny 420 zł od osoby i zawiera wszystkie potrzezbne surowce oraz materiały.
Ilość miejsc jest ograniczona
Kontakt i zapisy u organizatorów:
Klara i Rafał Łojko
klaralojko@gmail.com
Dolina Kukówka
www.Kukowka.pl
669 979 302
Tematem tegorocznych warsztatów będzie serowarstwo a uczestnicy zdobędą praktyczne umiejętności przygotowania 3 różnych gatunków sera: gouda, ricotta i handkasse.
Degustację i prelekcję poprowadzi Eugeniusz Miętkiewicz, doświadczony kucharz oraz niezrównany smakosz, twórca pojęcia sery zagrodowe, dziennikarz kulinarny.
Każdy z dwunastu uczestnik będzie miał własne stanowisko i samodzielnie wykona każdy ser, który oczywiście zabierze ze sobą. To jedyne takie warsztaty w Polsce, które nie mają charakteru pokazu a całkowicie praktyczny.
Gospodarstwo w którym odbędą się warsztaty położone jest na malowniczej polanie, otoczonej lasem. Za domem stoi stu letni piec chlebowy w którym nadal wypieka się chleba na zakwasie.
Pierwszego dnia wieczorem, uczestnicy wspólnie przygotują kolację z produktów regionalnych i ekologicznych.
Na początek przewidziana jest degustacja serów.
Jako główne danie zaplanowana została pieczona i grilowana baranina z czosnkiem, która jest wpisana do regionalnych potraw Kaszub.
Na zakończenie , uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiay zawierające przepisy.
Nocleg jest możliwy na miejscu, we własnym zakresie, dla uczestników w cenie 30zł od osoby. Wyżywienie także u gospodarzy. Przyrządzane jednynie z regionalnych produktów.
Koszt pierwszych warsztatów jest promocyjny 420 zł od osoby i zawiera wszystkie potrzezbne surowce oraz materiały.
Ilość miejsc jest ograniczona
Kontakt i zapisy u organizatorów:
Klara i Rafał Łojko
klaralojko@gmail.com
Dolina Kukówka
www.Kukowka.pl
669 979 302
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz