To pytanie nurtowało mnie kilka lat, zanim odważyłam się zrobić swoją pierwszą Goudę. Dziś moim marzeniem jest dojrzewalnia z prawdziwego zdarzenia.
Kolejne już krążki pieczołowicie doglądam i masuję (nacieram solą) i daje mi to ogromną radość. Napawa dumą i wciąż nie mogę uwierzyć, że sama robię zdrowy, gospodarski ser dla mojej rodziny we własnym domu.
W Serowarstwie jest coś z tajemnicy, ale zapewne nie jest to sztuka tajemna, tylko dla wybranych.
Zapraszam serdecznie na kolejne wspólne Serowarzenie wszystkich zainteresowanych tą wspaniałą sztuką, ceniących smak i zapach prawdziwego sera.
Weekendowe warsztaty Serowarskie
Kukówka 21-23 Wrzesień 2012
Uwaga! POZOSTAŁY 2 WOLNE MIEJSCA DLA SŁUCHACZY
Odbywać się będą w chacie na Kaszubach w miejscowości Kukówka, gmina Stężyca (Pomorskie koło Kościerzyny).
Chata jest malowniczo położona w dolinie, nad rzeczką Czysta Woda, otoczona lasem bukowym i wąwozami. Jeden w wąwozów, wyłożony jest ponad stu letnim brukiem i ma nawet swoją historię miłosną, którą chętnie opowiadamy naszym gościom.
W przerwach, dla odprężenia zapraszamy na spacer na punkt widokowy, lub grzybobranie.
W programie;
Gouda Kaszubska i parafinowanie - tym razem przyjrzymy się wytwarzaniu Goudy "pod lupą", omówimy wszelkie niuanse związane z kolejnymi etapami.
Ser twardy, dojrzewający typu Gouda.
Ser parzony (wędzony)- Parzenica oraz podwędzanie
Ser Domowy z ziołami, krótko dojrzewający Handkase
przebojem będzie ser pleśniowy Camembert z Kukówki
oraz na deser, Mascarpone - pokaz wytwarzania domowym sposobem.
Jeśli pogoda pozwoli, będzie oczywiście ognisko integracyjne oraz niespodzianka.
Zapraszamy serdecznie . Ilość miejsc jest niestety ograniczona.
Uwaga! POZOSTAŁY 2 WOLNE MIEJSCA DLA SŁUCHACZY
Klara i Rafał Łojko
Gospodarstwo Kukówka
klaralojko@gmail.com
669 979 302
Kolejne już krążki pieczołowicie doglądam i masuję (nacieram solą) i daje mi to ogromną radość. Napawa dumą i wciąż nie mogę uwierzyć, że sama robię zdrowy, gospodarski ser dla mojej rodziny we własnym domu.
W Serowarstwie jest coś z tajemnicy, ale zapewne nie jest to sztuka tajemna, tylko dla wybranych.
Zapraszam serdecznie na kolejne wspólne Serowarzenie wszystkich zainteresowanych tą wspaniałą sztuką, ceniących smak i zapach prawdziwego sera.
Weekendowe warsztaty Serowarskie
Kukówka 21-23 Wrzesień 2012
Uwaga! POZOSTAŁY 2 WOLNE MIEJSCA DLA SŁUCHACZY
Odbywać się będą w chacie na Kaszubach w miejscowości Kukówka, gmina Stężyca (Pomorskie koło Kościerzyny).
Chata jest malowniczo położona w dolinie, nad rzeczką Czysta Woda, otoczona lasem bukowym i wąwozami. Jeden w wąwozów, wyłożony jest ponad stu letnim brukiem i ma nawet swoją historię miłosną, którą chętnie opowiadamy naszym gościom.
W przerwach, dla odprężenia zapraszamy na spacer na punkt widokowy, lub grzybobranie.
W programie;
Gouda Kaszubska i parafinowanie - tym razem przyjrzymy się wytwarzaniu Goudy "pod lupą", omówimy wszelkie niuanse związane z kolejnymi etapami.
Ser twardy, dojrzewający typu Gouda.
Ser parzony (wędzony)- Parzenica oraz podwędzanie
Ser Domowy z ziołami, krótko dojrzewający Handkase
przebojem będzie ser pleśniowy Camembert z Kukówki
oraz na deser, Mascarpone - pokaz wytwarzania domowym sposobem.
Jeśli pogoda pozwoli, będzie oczywiście ognisko integracyjne oraz niespodzianka.
Zapraszamy serdecznie . Ilość miejsc jest niestety ograniczona.
Uwaga! POZOSTAŁY 2 WOLNE MIEJSCA DLA SŁUCHACZY
Klara i Rafał Łojko
Gospodarstwo Kukówka
klaralojko@gmail.com
669 979 302
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz