www.kukowka.pl

niedziela, 15 lipca 2012

Jak zrobić ser żółty w domu?

To pytanie nurtowało mnie kilka lat, zanim odważyłam się zrobić swoją pierwszą Goudę. Dziś moim marzeniem jest  dojrzewalnia z prawdziwego zdarzenia.
Kolejne już krążki pieczołowicie doglądam i masuję (nacieram solą) i daje mi to ogromną radość. Napawa dumą i wciąż nie mogę uwierzyć, że sama robię zdrowy, gospodarski ser dla mojej rodziny we własnym domu.

W Serowarstwie jest coś z tajemnicy, ale zapewne nie jest to sztuka tajemna, tylko dla wybranych.

Zapraszam serdecznie na kolejne wspólne Serowarzenie wszystkich zainteresowanych tą wspaniałą sztuką, ceniących smak i zapach prawdziwego sera. 

         Weekendowe warsztaty Serowarskie 
             Kukówka  21-23 Wrzesień 2012
 Uwaga! POZOSTAŁY 2 WOLNE MIEJSCA DLA SŁUCHACZY




Odbywać się będą w  chacie na Kaszubach w miejscowości Kukówka, gmina Stężyca (Pomorskie koło Kościerzyny).
Chata jest malowniczo położona w dolinie, nad rzeczką Czysta Woda, otoczona lasem bukowym i wąwozami. Jeden w wąwozów, wyłożony jest ponad stu letnim brukiem i ma nawet swoją historię miłosną, którą chętnie opowiadamy naszym gościom.
W przerwach, dla odprężenia zapraszamy na spacer na punkt widokowy, lub grzybobranie.



 W programie;

Gouda Kaszubska  i parafinowanie  - tym razem przyjrzymy się wytwarzaniu Goudy "pod lupą", omówimy wszelkie niuanse związane z kolejnymi etapami.

Ser twardy, dojrzewający typu Gouda.

Ser parzony (wędzony)- Parzenica  oraz podwędzanie

Ser Domowy z ziołami, krótko dojrzewający Handkase 


przebojem będzie ser pleśniowy Camembert z Kukówki


oraz na deser, Mascarpone - pokaz wytwarzania domowym sposobem.


Jeśli pogoda pozwoli, będzie oczywiście ognisko integracyjne oraz niespodzianka.
Zapraszamy serdecznie . Ilość miejsc jest niestety ograniczona.

Uwaga! POZOSTAŁY 2 WOLNE MIEJSCA DLA SŁUCHACZY

Klara i Rafał Łojko
Gospodarstwo Kukówka
klaralojko@gmail.com
669 979 302








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz